Składniki nawilżające w kosmetykach – przykłady, tabela

Składniki nawilżające w kosmetykach

Składniki nawilżające w kosmetykach są jednymi z najbardziej pożądanych substancji aktywnych w preparatach do nawilżania skóry mające szerokie zastosowanie w kosmetologii.

Rolą kosmetyków nawilżających jest, zapobieganie przed parowaniem wody ze skóry, a także wzmacnianie bariery hydro-lipidowej skóry.

Skóra potrzebuje odpowiedniego i regularnego nawilżenia każdego dnia, a ponieważ łatwo jest uszkodzić warstwę ochronną skóry różnymi czynnikami wewnętrznymi jak również zewnętrznymi, dlatego ważne jest aby ją właściwie, nawilżać i codziennie pielęgnować. Jest to ważne, ponieważ z czasem stan skóry pod wpływem negatywnych czynników może ulec pogorszeniu co w efekcie może przełożyć się na pogorszenie stanu skóry i zdrowego wyglądu.

Czynniki wpływające na stan skóry

Czynniki, które mogą naruszyć płaszcz hydro-lipidowy to np.: wiatr, mróz, suche powietrze, klimatyzacja, promieniowanie UV, choroba, stres czy nawet zła dieta. Wpływ czynników może prowadzić do ograniczenia ilości lipidów (ceramidy, kwasy tłuszczowe, cholesterol), co narusza barierę ochronną skóry i powoduje w efekcie jej przesuszenie. Aby ograniczyć negatywny wpływ czynników warto jest stosować preparaty, które zadbają o odpowiednie nawilżenie i ochronę skóry.

Właściwy poziom wody w skórze ma istotny wpływ na jej prawidłowe napicie oraz elastyczność. Za odpowiednie nawilżenie odpowiedzialne są substancje – NMF (naturalne czynniki nawilżające).

Naturalny czynnik nawilżający

NMF (Natural Moisturizing Factor) – naturalny czynnik nawilżający, jest to mieszanina związków występujących w warstwie rogowej skóry, która rozpuszcza się w wodzie. Odpowiedzialny jest za nawodnienie i utrzymanie właściwego poziomu wody. Skład to m.in.  mocznik, aminokwasy, mleczany, węglowodany.

Nawilżanie

Polega na ograniczaniu ucieczki wody z naskórka, dlatego sprowadza się do, wzmocnienia bariery ochronnej, która zapobiega odparowaniu wody oraz poprawia w skórze zdolność wiązania wody w skórze.

Składniki nawilżające w kosmetykach – najczęściej stosowany podział

Przez wzgląd na działanie i właściwości wnikania, składniki nawilżające w kosmetykach dzielimy na:

  • Składniki hydrofilne, inaczej hydrofilowe – nawilżające

Składniki hydrofilowe różnią się, głębokością wnikania i umiejętnością wiązania wody, dlatego w zależności od wnikania w naskórek składniki te dzielimy na:

działające na powierzchni naskórka – hydrofilne składniki okluzyjne

te, które wnikają i działają naskórku

  • Składniki hydrofobowe –  mające działanie okluzyjne
  • Składniki modyfikujące barierę ochronną naskórka

Okluzja – jest to utworzenie się na skórze filmu (cienka warstwa), który zapobiega przed utratą wody.

Składniki hydrofilne – nawilżające

Są odpowiedzialne za przyciąganie i wiązanie wody. Powodują, lepsze nawodnienie skóry jak również poprawę elastyczności naskórka. Przez wzgląd na to że składniki hydrofilne posiadają różną zdolność wiązania wody, jak również inną głębokość wnikania dzielimy je na:

Te które wnikają i działają w naskórku

  • glicerol (gliceryna),
  • mocznik,
  • glikol propylenowy,
  • aminokwasy,
  • mleczan sodu.

I te które działają na powierzchni naskórka tzw. hydrofilne składniki okluzyjne

  • kolagen,
  • PCA (kwas piroglutaminowy),
  • sorbitol,
  • chitozan,
  • kwas hialuronowy.

Hydrofobowe składniki nawilżające działające okluzyjnie

Składniki tworzą warstwę ochronną na powierzchni skóry, a ponieważ nie mieszają się z wodą, tworzą warstwę, która zapobiega przenikaniu wody. Co w efekcie chroni przed odparowaniem wody z naskórka i zapobiega przed jego przesuszaniem.

Do tych składników zalicza się:

  • oleje mineralne,
  • parafina,
  • euceryna,
  • wazelinę
  • woski i silikony.

Składniki modyfikujące barierę ochronną naskórka

Związki, które modyfikują warstwę rogową to lipidy, występują naturalnie w skórze a ich zadaniem jest regeneracja i wzmocnienie.

W skład lipidów wchodzą:

  • ceramidy,
  • kwasy tłuszczowe,
  • cholesterol.

Wybrane składniki nawilżające skórę w kosmetykach podział i przykłady

Składniki hydrofilne wiążące wodę – działające na powierzchni naskórka

PrzykładyDziałanieWięcej przeczytasz tutaj
kwas hialuronowyWystępuje naturalnie w skórze. Zatrzymuje wodę w naskórku, nawilża, uelastycznia, napina. tutaj
sorbitolAlkohol wielowodorotlenowy wiąże wodę na powierzchni naskórka, nawilża i poprawia elastyczność.  
kolagenWiąże wodę na powierzchni skóry, zabezpiecza przed utratą wilgoci, nawilża, regeneruje skórę, poprawia jędrność i elastyczność. tutaj
chitozanZatrzymuje wodę, posiada działanie nawilżające. Tworząc delikatny  film na skórze chroni ją przed negatywnym działaniem czynników zewnętrznych.  
Kwas piroglutaminowy (PCA)Składnik NMF. Ogranicza TEWL, dzięki czemu poprawia nawilżenie. Wiąże wodę na powierzchni naskórka.  

Składniki hydrofilne wiążące wodę – wnikające i działające w naskórku

PrzykładyDziałanie Więcej przeczytasz
glicerol (gliceryna)Alkohol trójwodorotlenowy. Chłonie wodę, ułatwia złuszczanie, wygładza i poprawia elastyczność.  
aminokwasySą składnikiem NMF. Nawilżają skórę przyśpieszają regenerację. Ponadto posiadają działanie przeciwzapalne.  
mocznikSilnie nawilża i zmiękcza, jest składnikiem NMF. Posiada działanie keratolityczne, złuszcza naskórek i ułatwia przenikanie składników czynnych w głębsze warstwy skóry. tutaj
mleczan soduWnika do wierzchnich warstw i wiąże wodę. Wykazuje również właściwości delikatnie złuszczające.  
glikol propylenowyTworzy na skórze film ochronny, nie wysycha i nie przepuszcza wody. Modyfikuje barierę lipidową.  

Składniki hydrofobowe – okluzyjne

Przykłady Działanie
woskiNatłuszczają, nawilżają i wygładzają skórę, ponadto skóra jest bardziej jędrna i elastyczna.
wazelinaWygładza oraz zmiękcza skórę. Tworzy film ochronny na powierzchni skóry, dzięki czemu zapobiega odparowaniu wody i wysuszeniu skóry.
eucerynaNatłuszcza, posiada działanie ochronne.
parafinaTworzy ochronny film zatrzymując wilgoć w skórze.

Składniki modyfikujące warstwę ochronną naskórka

Przykłady Działanie
ceramidyPrzywracają właściwy poziom nawilżenia i zapobiegają odparowaniu. Dzięki nim skóra jest elastyczna i sprężysta, ponadto zabezpieczają przed czynnikami zewnętrznymi.
cholesterolDzięki warstwie okluzyjnej, jaką tworzy na powierzchni skóry, chroni przed odparowaniem wody, ponadto nawilża i zmiękcza.
kwasy tłuszczoweRegulują nawilżenie, zabezpieczają przed negatywnym działaniem czynników zewnętrznych.

Leave a Reply